Röviden magamról

Szakmám szerint villamosmérnök vagyok, a csillagászattal, asztrofotózással csak hobbi szinten foglalkozok.

1987-ben kezdtem érdeklődni a csillagászat iránt, ekkor készítettem első távcsövemet is mindössze 13 évesen, egy 155/1500-as Newton rendszerű teleszkópot, melynek a tükrét is testvéremmel közösen csiszoltuk a Távcső Világa című könyv útmutatásai alapján. Az építése közben persze minden hibát elkövettünk amit csak lehetett. Ennek ellenére sok élménnyel lettem gazdagabb a műszer segítségével. Megmutatta számomra a Szaturnusz gyűrűjét, a Jupiter főbb felhősávjait, sok apró Hold-krátert, valamint a legfényesebb mélyég objektumokat.

Ez a távcső túl nagy volt és túl nehézkes, optikai teljesítménye is messze elmaradt a méreteitől ezért 1989-ben beszereztem egy új 63/840-es Zeiss objektívet, amit azóta is használok, ma már jobbára csak vezetőtávcsőként.

Ez a műszer már sokkal használhatóbb volt és az előző hibáiból okulva már jelentősen kevesebb konstrukciós hibával rendelkezett. A távcső tubusa, kihuzata, mechanikája is saját készítésű volt, akár az előzőé. Egészen 1997-ig ezt a műszert használtam kisebb - nagyobb aktivitással. Ekkor a Hale-Bopp üstököstől újabb inspirációt kaptam és vásároltam egy 200/1035-ös Csatlós Géza által csiszolt tükröt, melyből újabb Newton rendszerű teleszkópot építettem, ugyancsak teljesen saját kivitelezésben. Ez már tényleg komoly műszer volt (a "budicső-tubus" ellenére is :-)), sok szép mélyég objektumot tudtam vele végig észlelni - amik az előzőkkel nem voltak elérhetőek. Hátránya, hogy megfelelő szerszámpark hiányában nem tudtam megoldani a mechanika motoros mozgatását, így fotózásra nem igen lehetett használni.

2013 februárjában vásároltam egy 254/1200-as SkyWatcher BD prémium távcsövet EQ6 mechanikán. Erre felszereltem a 63/840-es Zeiss refraktort vezető távcsőnek és így végre elkezdhettem a távcsöves fotózást is. A Galériában jobbára ezzel a műszerrel készült fényképek találhatóak.

A megfigyeléseimet kezdetben Hidason végeztem. Ott a vidéki égbolt kevéssé volt fényszennyezett, így viszonylag ideálisnak mondhatóak voltak a feltételek. A 2000-es évek elején beköltöztem Pécsre, ahol magyar viszonylatban nagyvárosi fényszennyezéssel kell sajnos megbírkózni. Ez jó időre elvette a kedvem az aktívabb csillagászati munkától, csak hébe-hóba néztem rá a Holdra és a bolygókra. 2013 elején az új távcső vásárlásával vettem újabb lendületet és azóta igyekszek minél több derült estét kihasználni csillagászati fotók készítésére.